Μαγειρική του Αγίου Όρους – Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Μαγειρική του Αγίου Όρους – Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Ο συγγραφέας

Ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος, ο Μυλοποταμινός, αφού εγκαταβίωσε για αρκετά χρόνια στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, αποφάσισε, το 1990, να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου – Μυλοπόταμος, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας

Από παλαιότερους Αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί το βυζαντινό μέλος, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου. Σήμερα είναι περιζήτητος αρχιμάγειρας

Στον Μυλοπόταμο, με συνοδεία του μοναχού Ιωακείμ, ανέλαβε την κοπιαστική προσπάθεια αναστύλωσης του ιστορικού κελιού δίνοντάς του νέα ζωή. Ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, κατά το έθος των παλαιοτέρων, φύτεψε αμπελώνα και έχτισε οινοποιείο. Σήμερα ζει και μονάζει στον Μυλοπόταμο Αγίου Όρους και ασχολείται με την μαγειρική και παράγει τα επώνυμα βιολογικά κρασιά Αγίου Όρους, Μυλοπόταμος.

«Στα φαγητά που παρασκεύαζαν και έτρωγαν οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας. Αυτή είναι η Αγιορείτικη κουζίνα, που έμαθα να μαγειρεύω επί τριάντα τρία χρόνια. Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν υγιεινή, Μεσογειακή, διαιτητική κτλ., εγώ δεν ξέρω πώς να την ονομάσω… Εσείς πάλι πείτε την όπως θέλετε, καλογερική, μοναστηριακή. Αγιορείτικη ή και παραδοσιακή. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχει ως βεβαιωμένο αποτέλεσμα λιγότερα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη, συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τα λοιπά επιβλαβή».

Δείτε περισσότερες πληροφορίες

Search In Blog

Latest Posts

Η ομορφιά της Κέρκυρας μαγνητίζει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο!

Η ομορφιά της Κέρκυρα...

September 2, 2019

Αναζητάς τον προορισμό που θα επισκεφθείς το καλοκαίρι και θα σε κάνει θέλεις να μείνεις εκεί; Η Σύρος είναι η απάντηση!

Σύρος, το αρχοντικό νησί τ...

September 2, 2019

Ergon House Athens

EΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙ...

September 2, 2019